2007

A heritage to save

  • Δημοσιεύματα

A journey among the ancient abandoned churches in the north of Cyprus that lie in seriously dilapidated condition. An artistic heritage of faith in danger of disappearing forever. A matter on which the religious leaders of the island began discussion for the first time on 21 February last, in the hope of opening a new phase of detente between the Greek and Turkish zones. The meeting of religious leaders came shortly before the demolition of a part of the wall dividing Nicosia, a further important sign of thaw by Giovanni Ricciardi

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • Δημοσιεύματα

Kαλωσορίσατε στο Βυζαντινό Μουσείο για ένα «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη» που φιλοδοξεί να συνεισφέρει στις προσπάθειες για βελτίωση της καλλιτεχνικής παιδείας  του τόπου μας.

Ταξίδι στην Βυζαντινή Τέχνη

  • Δημοσιεύματα

Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για την ενσωμάτωση της γνώσης της βυζαντινής μας παράδοσης στην εκπαιδευτική διαδικασία, έχουν θέσει σε εφαρμογή το Βυζαντινό Μουσείο και το Υπουργείο Παιδείας.

Η Κυπριακή κληρονομιά του Αποστόλου Ανδρέα

  • Δημοσιεύματα

ΕΝΑ από τα πλέον σημαίνοντα γεγονότα των φετινών πανηγυρικών εορτασμών των Πρωτοκλητείων στην Πάτρα αναμένεται να αποτελέσει η σημαντική έκθεση, Έκθεση Εικόνων και Κειμηλίων από την Κύπρο, με θέμα τον Απόστολο Ανδρέα, η οποία θα παρουσιαστεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου 2007 στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.

«Υπό Κατασκευήν Μουσείο»

  • Δημοσιεύματα

Η Διεύθυνση του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ενέκρινε την εισήγησή μας, όπως η Πινακοθήκη του Ιδρύματος συμμετάσχει στο μεγάλο εικαστικό γεγονός «Υπό Κατασκευήν Μουσείο» που συνδιοργανώνουν το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη, το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ) και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, με τρία έργα...

30 χρόνια από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

  • Δημοσιεύματα

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ανακοινώνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007, επέτειο συμπλήρωσης 30 χρόνων από το θάνατό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το Βυζαντινό Μουσείο και η Πινακοθήκη του Ιδρύματος θα είναι ανοικτά και θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μεσαιωνική αρχιτεκτονική Κύπρου - Πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza

  • Δημοσιεύματα

Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης και το Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', επ' ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου Λευκωσίας συνδιοργάνωσαν την ημερίδα με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Τέχνη της Κύπρου», ενώ η όλη εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κύπρου στην Ιταλία και υποστηρίχθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

«Αρχιτεκτονική και Τέχνη της Κύπρου»

  • Δημοσιεύματα

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007 πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza ημερίδα αφιερωμένη στη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της Κύπρου και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Μεγαλονήσου. Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου Λευκωσίας συνδιοργάνωσαν την ημερίδα με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Τέχνη της Κύπρου», ενώ η όλη εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κύπρου στην Ιταλία και υποστηρίχθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου

ΈΚΘΕΣΗ -"Europe-Russia-Europe"

  • Δημοσιεύματα

Το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ που είναι το μόνο μη κρατικό μουσείο από τα σαρανταέξι (46) ευρωπαϊκά μουσεία που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για να εκπροσωπήσει την Κύπρο με την μοναδικής αξίας εικόνας που προέρχεται από τη κατεχόμενη κωμόπολη Βατυλής.

Των Παθών και της Ανάστασης

  • Δημοσιεύματα

Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ τρόπος απεικόνισης παρουσιάζει τον Χριστό να κατέρχεται στον Άδη, να σπάζει τις θύρες και να πατά πάνω στις θύρες, ενώ ο Άδης και ο Σατανάς είναι αλυσοδεμένοι στην άβυσσο, εξηγεί ο κ. Γιάννης Ηλιάδης, διευθυντής του μουσείου.