ΣΤΟΧΟΙ

 

 

0026.jpg

Το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, έκφραση της βούλησης της Εκκλησίας της Κύπρου, επιτελεί χρέη θεματοφύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και η δράση του κινείται κυρίως στους ακόλουθους τέσσερις άξονες: 
Πρώτον: Τη 
συντήρηση και διατήρηση των υπαρχόντων θησαυρών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συντήρησης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, το Τμήμα Αρχαιοτήτων αλλά και με εργαστήρια συντήρησης του εξωτερικού.
Δεύτερον: Την 
προβολή των εκθεμάτων του Μουσείου με τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νεώτερων γενεών με εκπαιδευτικά προγράμματα που τροχιοδρομούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς επίσης και με διαλέξεις, ξεναγήσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για το ευρύτερο κυπριακό κοινό, όσο και για τους ξένους επισκέπτες του Μουσείου.
Τρίτον
Προβολή του θέματος των λεηλατημένων θησαυρών στα αντίστοιχα μουσεία του εξωτερικού μέσω Ημερίδων και Εκθέσεων σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και άλλους φορείς. Παροχή πληροφοριακού υλικού σε ενδιαφερόμενους για τη συγγραφή άρθρων και την ετοιμασία ενημερωτικών εκπομπών.
Τέταρτον:  Κέντρο προστασίας της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, διαδραματίζοντας 
ρόλο άτυπου παρατηρητηρίου με σκοπό τον εντοπισμό λεηλατημένων θησαυρών στο εξωτερικό και την καταγγελία τους καθώς επίσης την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την συνεχιζόμενη αρχαιοκαπηλία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.