30 χρόνια από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

30 χρόνια από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ανακοινώνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007, επέτειο συμπλήρωσης 30 χρόνων από το θάνατό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το Βυζαντινό Μουσείο και η Πινακοθήκη του Ιδρύματος θα είναι ανοικτά και θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, βρίσκεται στην καρδιά της παλαιάς Λευκωσίας, στο προαύλιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, δίπλα στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο. Το Βυζαντινό Μουσείο, η Πινακοθήκη και η Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ βρίσκονται στην ίδια περιοχή με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, το Παγκύπριο Γυμνάσιο με την αξιόλογη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Αγώνος, το αρχοντικό του Χατζηγεωργάκη Κορνεσίου, τη Δημοτική Πινακοθήκη του Ιδρύματος Πιερίδη, το ναό της Παναγίας των Αυγουστίνων (σήμερα τζαμί Ομεριέ), τα λουτρά και τον αρχαιολογικό χώρο με τα πλούσια μεσαιωνικά λείψανα στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου. Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, δημιουργήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄ και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σπύρο Κυπριανού με την πράξη της 18ης Ιανουαρίου 1978.

Το Βυζαντινό Μουσείο

Η πρώτη αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου εγκαινιάστηκε στις 18 Ιανουαρίου 1982, ενώ έξι χρόνια αργότερα, με την προσθήκη της νέας πτέρυγας, το Βυζαντινό Μουσείο πήρε τη σημερινή του μορφή.  Σ’ αυτό παρουσιάζονται περίπου 230 εικόνες από τον 9ο μέχρι το 19ο αιώνα, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα μέχρι τον 18ο αιώνα, αποτοιχισμένα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά, καθώς επίσης και αντιπροσωπευτικά δείγματα της βυζαντινής μικροτεχνίας της Κύπρου, όπως ιερά κειμήλια, σκεύη και άμφια. Στα πλαίσια της προσπάθειας για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου το Μουσείο συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς της Εκκλησίας της Κύπρου και του Κράτους για τον επαναπατρισμό έργων, που Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι εξήγαγαν παράνομα από τις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές της Κύπρου.

Η Πινακοθήκη

Τον κεντρικό πυρήνα της Πινακοθήκης του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ αποτελεί η Συλλογή ευρωπαϊκών έργων τέχνης που αγοράστηκε το 1963 από τον αείμνηστο εθνάρχη Μακάριο Γ΄. Τα έργα αυτά που ανήκαν στον γνωστό συλλέκτη και αρχαιολάτρη Νίκο Δίκαιο, πρόξενο της Κύπρου στην Λυών της Γαλλίας  επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν στη νεώτερη Ελλάδα και στον αγώνα της ανεξαρτησίας, αλλά περιλαμβάνουν και θέματα από τη Βίβλο, τη Μυθολογία καθώς και τοπία και προσωπογραφίες.

Η Πινακοθήκη χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:

  • (α) Τη δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική (15ος-19ος αιώνας) με θέματα κυρίως θρησκευτικά και μυθολογικά καθώς και προσωπογραφίες και τοπία.
  • (β) τη Συλλογή με θέμα την  Ελλάδα του 18ου και 19ου αιώνα μέσα από πίνακες, χαρακτικά και χάρτες δυτικοευρωπαίων ζωγράφων με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Ελληνικής επανάστασης του 1821.
  • (γ) Την Ελληνική ζωγραφική (19ος-20ος αιώνας) και
  • (δ) Την Κυπριακή ζωγραφική (20ος αιώνας).

Οι εξωτερικές αίθουσες της Πινακοθήκης στον Α΄ και Β΄ Όροφο εγκαινιάστηκαν στις 18 Ιανουαρίου 1982 και φιλοξενούν δυτικοευρωπαϊκούς πίνακες, χαρακτικά και χάρτες, ενώ οι εσωτερικές αίθουσες στους αντίστοιχους Ορόφους εγκαινιάστηκαν στις 19 Ιανουαρίου 1988 και περιέχουν έργα από την σύγχρονη κυπριακή και ελληνική ζωγραφική παραγωγή.

Σημαντική θέση στη Συλλογή της Πινακοθήκης κατέχουν τα έργα με ιστορικό θέμα, όπως εκείνα που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 και την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο, αφού έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και της Κύπρου.

 Διεύθυνση:

Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, Τ.Θ. 21269, 1505 Λευκωσία Κύπρος,  Τηλ. 22430008, Τηλεομ. 22430667.


Ωράριο Λειτουργίας:

Βυζαντινό Μουσείο: Δευτέρα-Παρασκευή: 0900-1630, Σάββατο 0900-1300 (κατά τον μήνα Αύγουστο θα είναι κλειστό όλα τα Σάββατα)

Πινακοθήκη: Δευτέρα-Παρασκευή: 0900-1300 / 1400-1630