«Αρχιτεκτονική και Τέχνη της Κύπρου»

«Αρχιτεκτονική και Τέχνη της Κύπρου»

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007 πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza ημερίδα αφιερωμένη στη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της Κύπρου και στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Μεγαλονήσου. Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου Λευκωσίας συνδιοργάνωσαν την ημερίδα με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Τέχνη της Κύπρου», ενώ η όλη εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κύπρου στην Ιταλία και υποστηρίχθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος οι καθηγητές δρ Σπιριντιόνε Κουρούνι και δρ Νικόλα Σαντοπουόλι του Πανεπιστημίου της Ρώμης, ο δρ Μικέλε Μπάτσι του Πανεπιστημίου της Σιέννα, ο δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου των Αθηνών και ο Ιωάννης Ηλιάδης, υπεύθυνος του Βυζαντινού Μουσείου Λευκωσίας με θέματα «Η βυζαντινή αρχιτεκτονική της Κύπρου», «Προτάσεις ανακατασκευής των ψηφιδωτών της Παναγίας Κανακαριάς», «Διακοσμητικά θέματα και θρησκευτικές αλληλεπιδράσεις στους ναούς της Αμμοχώστου», «Οδοιπορικό στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο: οι μαρτυρίες των μνημείων και το πρόγραμμα καταγραφής τους από το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου» και «Το Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας και οι δράσεις του για προβολή και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου» αντιστοίχως.

                     Iwannis Iliadis tou Vyzantinou Mouseiou sto Vima.jpg            Chotzakoglou sto Vima.jpg

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο κοσμήτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, καθηγητής Μπενεντέτο Τοντάρο και η πρέσβυς της Κύπρου στην Ιταλία, κ. Αθηνά Μαυρονικόλα. Στην ημερίδα παρέστησαν εκτός από καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ρώμης, εκπρόσωποι της πρεσβείας της Ελλάδος στην Ιταλία, εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας, η επικεφαλής της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κύπρο κ. Μπελτζόρνο και δημοσιογράφοι. Χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση του Διευθυντού του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιαννάκη Σολωμού, προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ταινία μικρού μήκους, με θέμα την καταστροφή των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα, διοργανώθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου ομώνυμη φωτογραφική έκθεση και διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό στην ιταλική γλώσσα για το Κυπριακό πρόβλημα. Το Βυζαντινό Μουσείο παρέθεσε στο τέλος των εκδηλώσεων δεξίωση για τους παρευρισκομένους.

Η επιτυχής διοργάνωση μίας τέτοιας εκδήλωσης από ιταλικό Πανεπιστήμιο για πρώτη φορά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι σηματοδοτεί την έμπρακτη ακαδημαϊκή εμπλοκή στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, έρχεται να ενημερώσει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας πάνω στο καυτό αυτό ζήτημα και προαναγγέλει παράλληλα την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Κύπρου και Νέας Ιουστινιανής, κ. κ. Χρυσοστόμου στο Βατικανό, όπου η καταστροφή των εκκλησιών από τον Τούρκο εισβολέα περιλαμβάνεται στα θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο εκκλησιαστικούς ηγέτες. Το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Ρώμης σε ερευνητικό πρόγραμμα για τη συντήρηση και ανάδειξη των παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών της Παναγίας Κανακαριάς, τα οποία Τούρκοι αρχαιοκάπηλοι είχαν αποτοιχίσει και εξαγάγει παράνομα στις Η.Π.Α. και στη Γερμανία πριν τον επαναπατρισμό τους στη δεκαετία του ’90. Η ημερίδα αυτή αποτελεί την πρώτη μίας σειράς εορταστικών εκδηλώσεων, που έχουν προγραμματισθεί τόσο για τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυση του Βυζαντινού Μουσείου Λευκωσίας, όσο και για τα τριάντα χρόνια από το θάνατο του αείμνηστου εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.