Στον... ΟΗΕ η πολιτιστική κληρονομιά

Στον... ΟΗΕ η πολιτιστική κληρονομιά

Πρόταση της Ελλάδας για επιστροφή στις χώρες προέλευσής της

Προσδοκίες από Κύπρο και Ελλάδα

ΗΠΑ.- Η Ελλάδα κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, για την επιστροφή πολιτιστικού πλούτου στις χώρες προέλευσής τους. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, παρουσίασε στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχέδιο, που φέρει τον τίτλο: «Επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικής ιδιοκτησίας στις χώρες προέλευσής της». Το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες και να συγκηδευμονευθεί από περισσότερα των 80 κρατών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού.
Ο κ. Βασιλάκης, παρουσιάζοντας την πρόταση, επισήμανε ότι «κατά τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ευαισθητοποίηση της Διεθνούς Κοινότητας για το θέμα της επιστροφής έργων πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους, ιδιαίτερα δε, όταν αυτά αποτελούν προϊόν παράνομου εμπορίου».

Η Κύπρος

Μιλώντας εκ μέρους της Κύπρου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι η Κύπρος προσδίδει τεράστια σημασία και υποστηρίζει έντονα τις διεθνείς προσπάθειες όσον αφορά το ευαίσθητο αυτό θέμα του επαναπατρισμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράλληλα με αυτό της προστασίας και διατήρησής της.
Ως χώρα που πολλοί αρχαιολογικοί, πολιτιστικοί και θρησκευτικοί της θησαυροί έχουν λεηλατηθεί, πρόσθεσε, συμμεριζόμαστε τα αισθήματα των ανθρώπων που τους αποστερείται αυτός ο σπουδαίος δεσμός με την ιστορία και τον πολιτισμό τους.
Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε ικανοποίηση για τα βήματα που έχουν γίνει όσον αφορά το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την επιστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς επίσης και για το έργο της ΟΥΝΕΣΚΟ στο θέμα αυτό και επισήμανε ότι θα πρέπει οι προσπάθειες τώρα να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων.

Τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς

Ο ΜΟΝΙΜΟΣ Αντιπρόσωπος Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η επιστροφή των ψηφιδωτών της Παναγίας της Κανακαριάς στην Κύπρο και μέρους του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα από το Πανεπιστήμιο Heidelberg στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή και άλλων πολιτιστικών θησαυρών, περιλαμβανομένων και των μαρμάρων του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.