Η λεηλασία στα κατεχόμενα σ’ εκδήλωση στο Βερολίνο

Η λεηλασία στα κατεχόμενα σ’ εκδήλωση στο Βερολίνο

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΙΗΣΗ 

Ο βυζαντινολόγος Χαράλαμπος Χοτζάκογλου στο βήμα.

ΣΤΑ πλαίσια της έκθεσης «Καταναγκαστική φυγή -διωγμοί και προσφυγοποίηση στην Ευρώπη του 20ού αιώνα», στο κτίριο Kronprinzenpalais στο κεντρικό Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε, στις 26/10/2006, εκδήλωση με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές και τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για διάσωση και επαναπατρισμό των θησαυρών αυτών. Η εκδήλωση, η οποία τέλεσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πολιτιστικό γραφείο της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Κύπρου στο Βερολίνο κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τη σημασία διαφώτισης και του δυτικοευρωπαϊκού κοινού επί του θέματος. Το λόγο πήρε η επιμελήτρια της έκθεσης δρ Doris Muller-Toovey, η οποία υπογράμμισε τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα της πληροφόρησης των Ευρωπαίων πολιτών για τα συντελούμενα στην Κύπρο. Η μία από της δύο διαλέξεις της εκδήλωσης δόθηκε από τον επιμελητή του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Ιωάννη Ηλιάδη, με θέμα «Το Βυζαντινό Μουσείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και οι προσπάθειές του για την προστασία της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου». Η δεύτερη διάλεξη, με θέμα «Η καταστροφή της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου: η μαρτυρία των μνημείων», δόθηκε από το δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία που προέκυψαν από το ερευνητικό πρόγραμμα που διηύθυνε υπό την αιγίδα του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας φωτογραφικά τα χριστιανικά μνημεία, ανεξαρτήτως δόγματος, στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού.

Στόχος, ο χριστιανικός πολιτισμός

Οι δύο ομιλητές παρουσίασαν με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού χριστιανικά θρησκευτικά μνημεία στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 και στην παρούσα τους κατάσταση, καθώς και τις περιπτώσεις λεηλασίας και λαθρεμπορίου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Με τη σύγκριση αυτή κατόρθωσαν να μεταδώσουν στο κοινό μια εικόνα του μεγέθους της καταστροφής που έχει υποστεί η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς επίσης και τη μεγάλη και επιτακτική ανάγκη που υφίσταται για τη διάσωση και προστασία της, αλλά και την ανακαίνιση και επισκευή των μνημείων. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κοτζάκογλου:

«Οι αδιάψευστες φωτογραφικές μαρτυρίες που παρουσιάστηκαν σήμερα, καρπός του ερευνητικού προγράμματος καταγραφής των χριστιανικών ναών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, που ολοκληρώθηκε από το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου με την έμπρακτη υποστήριξη του Επισκόπου Κύκκου, κ. Νικηφόρου, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών πως στόχος του κατοχικού καθεστώτος υπήρξε ο Χριστιανισμός εν γένει, είτε στη μορφή του ορθόδοξου δόγματος είτε του καθολικού είτε στους ναούς των Μαρωνιτών είτε των Αρμενίων. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως ακόμη και οι εβραϊκοί ιεροί χώροι της Κύπρου βεβηλώθηκαν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως στόχο του τουρκικού στρατού κατοχής αποτελεί κάθε μη ισλαμική θρησκευτική παρουσία στο νησί. Αντιθέτως, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεικνύει έμπρακτα επί δεκαετίες το σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου με την ανακαίνιση από κυβερνητικά κονδύλια δεκάδων οθωμανικών τεμένων στις ελεύθερες περιοχές»

04 Νοεμβρίου 2006 - Εφημερίδα Σημερινή