ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

  • Categorized in: 2019

Η Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και η οποία γιορτάζεται διεθνώς στις 18 Μαΐου, εγκαινιάζει Διεθνή Έκθεση φωτογραφίας στις 17 Μαΐου 2019 με τίτλο: «Χρώματα Ορθοδοξίας: Κύπρος – Πολωνία». Η Έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β΄ και του Αρχιεπισκόπου Πολωνίας, κ.κ. Σάββα.

Η Έκθεση φιλοξενεί σε 90 πίνακες τον πλούτο και την πολυχρωμία της Ορθοδοξίας στην πολωνική επικράτεια, αλλά και στην Κύπρο, ελεύθερη και κατεχόμενη. Οι δημιουργοί του Πολωνικού κομματιού της Έκθεσης, είναι εθελοντές, νέοι φωτογράφοι, που ίδρυσαν την ιστοσελίδα www.orthphoto.net με σκοπό την προβολή της Ορθόδοξης πίστης και πολιτισμού, ανά τον κόσμο. Οι δημιουργοί του Κυπριακού κομματιού είναι φωτογράφοι από την Κύπρο που συμμετείχαν σε διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το περασμένο Καλοκαίρι η Εκκλησία της Κύπρου, η OrthPhoto.net, η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου και το Τμήμα Εκδόσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας με στόχο να παρουσιάσει την ποικιλομορφία και την ομορφιά της Ορθοδοξίας στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα του διαγωνισμού στην Κύπρο κυκλοφόρησε φωτογραφικό Λεύκωμα με τίτλο Χρώματα Ορθοδοξίας και έγινε Έκθεση φωτογραφίας στην Πολωνία.

            Η φωτογραφική Έκθεση στην Κύπρο φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ από 17 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου 2019, στην αίθουσα με τα έργα δυτικοευρωπαϊκής θρησκευτικής ζωγραφικής, που ανήκαν στον φιλότεχνο Νίκο Δίκαιο, πρόξενο της Κύπρου στην Λυών της Γαλλίας και αγοράστηκαν από τον αείμνηστο αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ την δεκαετία του 1960. Η Έκθεση στον χώρο δίνει τη δυνατότητα να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ευρωπαϊκή θρησκευτική παράδοση μέσα από τη ζωγραφική και την τέχνη της φωτογραφίας.

Τα «Χρώματα Ορθοδοξίας: Κύπρος Πολωνία» μέσα από τα εύστοχα φωτογραφικά κλικ των δημιουργών τους παρουσιάζουν μια πολιτισμική κληρονομιά πολλών αιώνων –τελετές, παραδόσεις, σύγχρονη λειτουργική ζωή -  πρόσωπα και τόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πολωνία και στην Κύπρο, ενώ παρουσιάζουν και την κατάσταση εγκατάλειψης και λεηλασίας που παρουσιάζουν τα πλείστα εκκλησιαστικά μνημεία στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου.

 

Χρώματα Ορθοδοξίας: Κύπρος – Πολωνία

Πινακοθήκη Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄

17 Μαΐου – 11 Ιουνίου 2019

Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-13:00, 14:00-16:30

www.makariosfoundation.org.cy