ΔΡ. ΑΝΤΡΕΑΣ ΦΥΛΑΚΤΟΥ

   Ο Δρ. Αντρέας Κ. Φυλακτού γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου. Μετά την αποφοίτησή του από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας δίδαξε σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο. Μετεκπαιδεύτηκε στη διοίκηση της εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπίρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανακηρύχτηκε διδάκτορας της φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από την υποβολή διδακτορικής διατριβής. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στην εκπαίδευση και στη διοίκηση της εκπαίδευσης (Καθηγητής Φιλολογικών Μαθημάτων, Βοηθός Διευθυντής, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων, Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, Αναπληρωτής Διευθυντής Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών). Διατέλεσε Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Μετέσχε σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Εκπροσώπησε την Κύπρο για αρκετά χρόνια στην Επιτροπή Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο του Τάγματος της Αξίας. Του έχει επίσης απονεμηθεί το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, η ανώτατη διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και το Χρυσό Αγρινό, η ανώτατη τιμητική διάκριση του Σώματος Προσκόπων Κύπρου και το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «Ολυμπισμός και Εκπαίδευση».

Το συγγραφικό του έργο συναπαρτίζουν μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και οι ακόλουθες αυτοτελείς εκδόσεις:

 

  1. Σολωμικοί απόηχοι στο «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, Λευκωσία 1974.
  2. Λοΐζου Φιλίππου, Η Εκκλησία της Κύπρου επί Τουρκοκρατίας, Λευκωσία 1975 (Φιλολογική επιμέλεια, βιογραφικό, βιβλιογραφικό σημείωμα, ευρετήριο).
  3. Στα περίγυρα της Πάφου, Λευκωσία 1976.
  4. Πάφος, Λευκωσία 1978 (Μεταφράστηκε στα Αγγλικά και στα Γερμανικά).
  5. Γλωσσική ταυτότητα, Έκδοση Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, Λευκωσία 1983.
  6. Δύο προσεγγίσεις: Ο Σεφέρης και το Σαράντα, Ο Καζαντζάκης και η Κύπρος, Λευκωσία 1983.
  7. Ανθολογία Κυπριακής Λογοτεχνίας (Ποίηση), τόμ. Α΄- Γ΄, Εκδόσεις Χρ. Ανδρέου, Λευκωσία 1986 (Ανθολόγος).
  8. Ο Αρχαιοελληνικός μύθος στο «Λυρικό Βίο» του Άγγελου Σικελιανού. Διδακτορική διατριβή που υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (1990).
  9. «Γιάννης Ρίτσος, ο άξιος της ποίησης» (Ανάτυπο από το περιοδικό Ακτή), Λευκωσία 1990.
  10. «Η πορεία της ποιητικής αυτογνωσίας του Άγγελου Σικελιανού» (Ανάτυπο από το περιοδικό Ακτή), Λευκωσία 1992.
  11. Ημερολόγιο Προσκόπων Πάφου (1915-1918), Λευκωσία 1992 (Επιμέλεια, παρουσίαση).
  12. Μια συνομιλία του Γιώργου Σεφέρη με το Νεόφυτο τον Έγκλειστο, Λευκωσία 1993.
  13. « Ο «Λυρικός Βίος» του Άγγελου Σικελιανού. Από το ατομικό στο ομαδικό πνεύμα» (Ανάτυπο από το περιοδικό Ακτή), Λευκωσία 1994.
  14. Ο Μύθος και η Λύρα, Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2002.
  15. Άγγελος Σικελιανός – Οδυσσέας Ελύτης, Λυρικές Σχέσεις, Λευκωσία 2005.
  16. Αλέκος Μιχαηλίδης, Πορεία δημιουργίας και προσφοράς, Λευκωσία 2007.