90 χρόνια Μνήμη Μικρασίας….

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

Κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού

«90 χρόνια Μνήμη Μικρασίας….»

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και τη μαζική συμμετοχή του στην έκθεση «90 χρόνια Μνήμη Μικρασίας….» ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ αποφάσισαν να παρατείνουν τη διάρκεια της έκθεσης έως 10 Μαΐου 2013. Η έκθεση καλύπτει ένα σημαντικό κενό της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και αναδεικνύει την παρουσία ανάμεσά μας των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων και την ιστορία των προγόνων τους, μια ιστορία ανάλογη με τη δική μας του 1974 και να καυτηριάσει τη λήθη, σε μια στιγμή που ο τόπος διέρχεται μια πολύ δύσκολη κρίση.

Η έκθεση μέσα από τα δεκάδες εκθέματα που έχει συγκεντρώσει πληροί τους βασικούς στόχους του Συνδέσμου Μικρασιατών για περισυλλογή, μελέτη, διάσωση, ανάδειξη και διαφύλαξη των μικρασιατικών κειμηλίων και τη διατήρηση και αναζωογόνηση της μικρασιατικής παράδοσης καθώς και την προβολή των πνευματικών και εν γένει πολιτισμικών επιτευγμάτων των Μικρασιατών. Τα έγγραφα και τα φωτογραφικά τεκμήρια της εποχής πιστοποιούν την άφιξη χιλιάδων Μικρασιατών στην Κύπρο παρά τις απαγορεύσεις των Άγγλων, την απομόνωση στα λοιμοκαθαρτήρια, οι οποίοι βρήκαν ανάμεσα στους Έλληνες της Κύπρου θερμή φιλοξενία. Με την εργατικότητα και το φιλοπρόοδο πνεύμα τους δραστηριοποιήθηκαν σύντομα στην Κύπρο και ρίζωσαν στη νέα τους πατρίδα συμμετέχοντας στους αγώνες του Έθνους το 1940, στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και τέλος ορισμένοι από αυτούς που ζούσαν στις βόρειες περιοχές της πατρίδας μας υπέστησαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά για δεύτερη φορά, το 1974.

 Τα εκθέματα της Έκθεσης προέρχονται από 48 ιδιώτες και φορείς, μεταξύ των οποίων το Βυζαντινό Μουσείο, η Πινακοθήκη και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Το Βυζαντινό Μουσείο της Πάφου, η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λευκωσία, οι Μητροπολίτες Κένυας και Κυρηνείας κ.ά, οι οποίοι τα παραχώρησαν πρόθυμα συμβάλλοντας στην προβολή μιας σημαντικής αλλά άγνωστης πτυχής της ιστορίας της Κύπρου, να αντληθούν διδάγματα και παραλληλισμοί και παράλληλα να προβληθεί η προσφορά των Μικρασιατών στην κοινωνία της Κύπρου μνημονεύοντας τους ανθρώπους που χάθηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις σφαγές και τους διωγμούς.

Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες ως ακολούθως:

  1. Η Ελληνική Μικρά Ασία πριν το 1922 μέσα από χαρακτικά, βιβλία και χάρτες
  2. Η μικρασιατική καταστροφή
  3. Μορφές μικρασιατών
  4. Θρησκευτικά κειμήλια
  5. Έγγραφα
  6. Κοσμικά κειμήλια

Την έκθεση συνοδεύει ένας πολυτελής κατάλογος 192 σελίδων τον οποίο επιμελήθηκαν οι δρ. Γιάννης Ηλιάδης, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και ο δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Γραμματέας του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ: 09:00΄-13:00΄ και 14:00΄-16:30΄ Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

 

Gallery

Click a picture to see a larger view.