Προσωρινός δανεισμός της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ανάμεσα στις αγίες Ευδοκία και Μαρίνα στην κοινότητα Πλατανιστάσας

Προσωρινός δανεισμός της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ανάμεσα στις αγίες Ευδοκία και Μαρίνα στην κοινότητα Πλατανιστάσας:

 

Platanistasa, metafora tis eikonasSHORT.jpgΤη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010, ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πανηγυρίζει ο ιερός ναός Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πλατανιστάσα. Με την ευκαιρία αυτή μεταφέρθηκε στο ναό η εικόνα του 16ου αιώνα, που παρουσιάζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ ανάμεσα στις αγίες Ευδοκία και Μαρίνα (ΒΜΙΑΜ 166) και προέρχεται από το ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πλατανιστάσα. BM166.JPGΗ εικόνα πριν το 1974 είχε μεταφερθεί για προστασία στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας. Μετά την τουρκική εισβολή και τη συνεπακόλουθη κατοχή της Κερύνειας, η εικόνα αυτή κλάπηκε από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και πωλήθηκε σε ιδιώτη στην Ολλανδία. Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Εκκλησίας Κύπρου και των Αρχών της Δημοκρατίας η εικόνα επαναπατρίσθηκε το 1999 και εκτίθεται έκτοτε στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία. Με ειδική άδεια της Διεύθυνσης του Ιδρύματος η εικόνα μεταφέρθηκε από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου στην κοινότητα Πλατανιστάσας. Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου έγινε λιτάνευση της εικόνας , μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου παρέστη και ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου, ο οποίος υποσχέθηκε στις εκκλησιαστικές αρχές της Πλατανιστάσας, ότι η εικόνα μετά από σχετική άδεια της Διεύθυνσης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ενδέχεται να μεταφερθεί ξανά στην Πλατανιστάσα για σκοπούς λατρευτικούς.

 

0Platanistasa, metafora tis eikonas6.JPG0Platanistasa, metafora tis eikonas2.JPG0Platanistasa, metafora tis eikonas3.JPG0Platanistasa, metafora tis eikonas4.JPG