Συνέδριο στην Κρήτη "Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο” - αφιέρωμα για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συνέδριο στην Κρήτη "Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο” - αφιέρωμα για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου, διοργάνωσε από 5 έως και 8 Αυγούστου 2010 ένα μεγάλο ypourgos paideias Chania 2010.jpgΑφιέρωμα στην Κύπρο για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Αφιέρωμα είχε ως συνδιοργανωτή και κύριο χορηγό το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την πρωτοβουλία αυτή τονίστηκε η εμπράγματη συνοχή του ελληνισμού σε μια δυσχερή ιστορική συγκυρία· και παράλληλα, συνέβαλε στην ουσιαστική γνωριμία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ανάμεσα σε δυο σημαντικές εστίες του ελληνικού πολιτισμού, την Κύπρο και την Κρήτη.  Το αφιέρωμα περιλάμβανε: Α. Παρουσίαση της κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας, με σειρά ομιλιών για τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, το χορό και το θέατρο, με ομιλίες, προβολή video, θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις. Β. Συνέδριο για την Κυπριακή λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα, δραματουργία, δοκίμιο, χρονικό, κλπ.) και απαγγελίες ποιητικών και αφηγηματικών κειμένων από Κυπρίους συγγραφείς. Γ. Έκθεση Κυπριακού Βιβλίου, που λειτούργησε παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων (5-8 Αυγούστου), στους χώρους της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος.  Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Ανδρέας Δημητρίου. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές ήταν ο Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου, τ. Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κα Ελένη Νικήτα, Ιστορικός της Τέχνης, τ. Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κα Ανδριανή Ηλιοφώτου, Πρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, ο Γιώργος Πετούσης, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού “Βασίλης Μιχαηλίδης”, ο Χρήστος Χατζήπαπας, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Πιερής, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου Γιάννης Ιωάννου, κ.ά. 

           Εκ μέρους του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, ο δρ. Ιωάννης Α. Ηλιάδης, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος, μίλησε για την τέχνη στην Κύπρο και το ρόλο του Βυζαντινού Μουσείου: «Το Βυζαντινό Μουσείο και η Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ ως θεματοφύλακας της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου».

AFISA[1].jpg

 

www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=50291http://kritikes-spoudes.blogspot.com/2010_08_01_archive.html